Derenie

Dereń jadalny - Cornus Mas

Kod produktu: 434336
Producent: Szkółka Zacywilki
25,00
zł brutto

Dereń jadalny (łac. Comus Mas) to niewysokie drzewo o czerwonych owocach. Są one bardzo zdrowe, zawierają dużo witaminy C, Dojrzałe i zebrane owoce derenia można wykorzystać do produkcji nalewek, przetworów czy deserów. Można je jeść również spożywać na surowo.

szt.
Kup
Pojemnik: C3
Wysokość sadzonki : 50-60cm
Wysokość docelowa: 300-500cm
Tempo wzrostu: umiarkowane tempo wzrostu
Wymagania glebowe: roślina tolerancyjna względem gleby
Nasłonecznienie : słońce/półcień
PH Gleby: roślina tolerancyjna
Ubarwienie liści: zielone
Porwa kwitnienia : marzec
Pora owocowania: październik
Kolor kwiatów: żółte
Kolor owoców: czerwone

Dereń jadalny - Cornus Mas

- niewysokie drzewo o owocach wykorzystywanych głównie na nalewki i komfitury




Dereń jadalny Aurea Cornus mas pochodzi z Środkowej i Południowo-Wschodniej Europy,  a także z Zachodniej Azji. Jest to niewielkie drzewo. Średnio dorasta do 5-7 m wysokości. Swoim wyglądem zachwyca na początku wiosny, kiedy to pojawiają żółte kwiaty zebrane w płaskie kwiatostany. Z kolei latem roślina przykuwa uwagę intensywnie zielonymi liśćmi, które malowniczo kontrastują z czerwienią owoców. Dereń potrafi ozdobić nasz ogród również jesienią, kiedy to zjawiskowo przebarwia się w żywy czerwony odcień.  Dereń jadalny ma niewielkie wymagania glebowe i świetlne. Urośnie nawet na glebach wapiennych. Jednak najlepiej sadzić go w glebach próchniczych, przepuszczalnych o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie. Dereń jest rośliną długowieczną. Nieszczególnie lubi przesadzanie, dlatego przy wyborze miejsca warto pamiętać o fakcie, że ma zostać tam „na zawsze”. Dereń jadalny to bardzo wdzięczna roślina. Wiosną zachwyca kwiatami, później owocami i przebarwiającymi się liśćmi. Z owoców derenia możemy zrobić nalewki, dżemy, soki, marmolady. Ich smak określa się jako dość cierpki. Owoce można spożywać również na surowo. Roślinę sadzimy jako soliter, ale pięknie prezentować się będzie w towarzystwie tawuł lub np. czarnego bzu. Projektanci ogrodów często używają go przy tworzeniu kompozycji naturalistycznych i wiejskich, a także w aranżacji żywopłotów. Możemy go spotkać również w parkach w mieście.

Zobacz także:

Wstecz

Dereń jadalny – charakterystyka

Dereń jadalny zwany również dereniem właściwym (z łac. Cornus mas) pochodzi z południowo- wschodniej i środkowej Europy oraz zachodniej Azji. Roślina ta jest popularna na całym świecie, również w naszym kraju. W dawnej Polsce dereń jadalny był często sadzony przy dworach lub klasztorach, jako symbol wytworności i luksusu. Dereń jadalny jest krzewem lub niewielkim drzewkiem dorastającym, w zależności od odmiany, od 3 do 5m wysokości. Uprawiany jest głównie dla czerwonych, lekko kwaskowych owoców, z których wyrabiać można wszelkiego rodzaju przetwory (dżemy, marmolady, nalewki). Warto również zaznaczyć, że dereń jadalny ma ogromne walory dekoracyjne. Wyjątkowo pięknie wygląda na początku wiosny, w marcu, gdy roślina zaczyna kwitnienie. Dorodne żółte kwiatostany zdobią drzewko, jeszcze przed rozwinięciem się liści. Latem zaś spomiędzy zielonych liści wyłaniają się piękne, mięsiste, dojrzewające owoce, tworząc tym samym wyśmienitą ozdobę każdego ogrodu. Co więcej, również jesienią dereń jadalny nie traci na swej atrakcyjności. Ciemnozielone liście zmieniają wtedy barwę na czerwoną, tworząc niesamowity widok. Uprawa derenia jadalnego jest bardzo prosta i nie wymaga specjalistycznej wiedzy, czy środków. Roślina poradzi sobie w każdych warunkach glebowych. Należy jednak unikać miejsc z długo utrzymującymi się zastojami wody.  Jeśli chcemy zaś uzyskać jak najdorodniejsze zbiory, trzeba pamiętać, iż gleba powinna być wtedy żyzna i przepuszczalna o odczynie obojętnym bądź lekko zasadowym. Dereń jadalny wykazuje również wysoką tolerancję wobec stanowiska. Poradzi sobie zarówno w półcieniu, jak i w pełnym słońcu. Warto jednak wiedzieć, że dobre nasłonecznienie pozytywnie wpłynie na ilość, wielkość, jak i smak owoców derenia. Kolejnymi zaletami tej wyjątkowej rośliny jest odporność na mróz, suszę i zasolenie. Przez co, świetnie sprawdzi się jako roślina miejska. Wówczas jednak powinien on pełnić funkcję jedynie dekoracyjną, ponieważ jego owoce mogą tracić przez to swe walory smakowe. Dereń jadalny jest również wysoce niepodatny na choroby i szkodniki. To gatunek długowieczny, nie lubi jednak przesadzania w starszym wieku. Należy więc dobrze przemyśleć wybór miejsca rozwoju dla tego krzewu.