Owoce derenia jadalnego - przeznaczenie i właściwości

Dereń jadalny znany i ceniony jest przede wszystkim dzięki swym owocom. Te krwistoczerwone, eliptyczne lub gruszkowate owoce, o cierpkim, czasem lekko kwaśnym smaku uwielbiane są przez mnogość ich zastosowań. Po pierwsze, mogą być wykorzystane jako składnik przetworów domowych, takich jak dżemy, marmolady, soki czy konfitury. Z derenia jadalnego przygotować można również przepyszne marynaty do mięs. Wielu ludzi uwielbia jeść świeże, surowe owoce derenia, inni zaś preferują ten owoc kandyzowany lub suszony. Dereń jadalny jest również idealnym dodatkiem do sałatek. Należy jednak pamiętać o jego wydrylowaniu przed podaniem. Jednak chyba najbardziej popularnym zastosowaniem owoców derenia jadalnego jest wytwarzanie z nich pysznej, domowej nalewki. Jest to bardzo proste, wystarczy 1kg owoców zalać 1l alkoholu, a następnie wystarczy tylko czekać. Owoce derenia jadalnego są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również bardzo zdrowe. Bogate są w witaminę C, P (wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia przepływ krwi oraz obniża ciśnienie, działa również przeciwalergicznie i przeciwgrzybiczo) oraz A (poprawia wzrok, kondycję skóry, włosów i paznokci). Zawierają cukry, flawonoidy (działające przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i moczopędnie) oraz składniki mineralne, takie jak potas, wapń, magnez. W medycynie ludowej nalewkę z derenia, czyli dereniówkę uważano za lek na gorączkę, przeziębienie, a nawet dolegliwości żołądkowe. Uważa się również, że okłady na czoło na bazie wywaru z derenia są świetnym lekiem na migrenę. Natomiast kąpiel z dodatkiem kory i liści, przynosi ulgę w bólach reumatycznych i artretyzmie. Właściwości derenia wykorzystywane są także w leczeniu anemii, dzięki dużej zawartości żelaza. Spożywanie owoców derenia polecane jest przede wszystkim dla osób z nadwagą i otyłością, ponieważ wspomaga przemianę materii. Dereń jadalny popularny jest nie tylko w Polsce, ale i za granicą. W Azerbejdżanie i Armenii owoce derenia wykorzystywane są do destylacji wódki, w Albanii zaś z przefermentowanych owoców wykonuje się jedną z odmian rakiji. W Turcji i w Iranie owoce derenia posypuje się solą i spożywa jako przekąskę.

 

dereniówka nalewka z owoców derenia owoc derenia jadalnego
DERNIÓWKA - NALEWKA Z DERENIA JADALNEGO
OWOCE DERENIA JADALNEGO